logo

•• Bravčové mäso ••
 

Najväčšími producentami bravčového mäsa, čo sa Európy týka, sú Dánsko, Nemecko, Španielsko a Belgicko. Práve mäso z týchto krajín sa často vyskytuje aj na pultoch slovenských obchodov. Chov ošípaných je v našej oblasti tradíciou a patrí k jednému z najvýznamnejších odvetví poľnohospodárstva.

Bravčové mäso je bledoružovej farby a svalovina bravčoviny je prerastená tukom. Čo sa týka jeho energetickej hodnoty, je vyššia ako pri hovädzine. Ošípané vo výkrme sa porážajú vo veku päť až šesť mesiacov. V súčasnosti býva vekom porážky päť až šesť mesiacov. V tomto čase je jatočná hmotnosť ošípaných asi 110 kilogramov.

Pri tejto hmotnosti má mäso jemnú konzistenciu, je krehké a má nevýraznú jemnú chuť. Medzi najčastejšie plemená, ktoré sa u nás chovajú, patria Landrace, Biele ušľachtilé, Duroc, Pietrain.

Červené mäso, medzi ktoré patrí aj mäso bravčové, predstavuje úplný zdroj bielkovín a poskytuje všetky esenciálne mastné kyseliny. Okrem toho je bohaté na železo a vitamíny B. Červené mäso je veľmi bohaté na tuk – čím je jeho obsah vyšší, tým je mäso jemnejšie a chutnejšie. Vyšší obsah tuku však znamená väčšie množstvo kalórií.

Vitamín B je v bravčovom mäse vysoko zastúpený. Je prospešný pre nervy a svaly. Okrem rastu a obnovy svalov a nervov má zásluhu aj na zdravej pokožke a správnom fungovaní centrálneho nervového systému. Železo je ďalšou významnou zložkou bravčového mäsa. Je dôležité pri tvorbe červených krviniek. Znížené normy železa majú najmä tehotné ženy a deti. Konzumácia bravčového mäsa môže pomôcť aj pri problémoch s krvným tlakom, taktiež predchádza problémom so zubami a kosťami. Zabezpečuje to magnézium, ktoré sa v bravčovine nachádza. Horčík je jedným z najdôležitejších minerálov pre ľudský organizmus – znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, blahodarne pôsobí na kosti, zuby, svaly a nervy. Jedným zo stopových prvkov bravčového mäsa je aj zinok, ktorý zohráva kľúčovú úlohu pri správnom vývoji detí, podieľa sa tiež na znižovaní hladiny cholesterolu, môže tiež pomôcť rastu nechtov a vlasov.
 

Na stiahnutie: 
Podporný materiál 
Bravčové mäso.pdf 

 

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...